Dlaczego warto jeść warzywa i owoce

Małe dzieci często mają ogromną niechęć do jedzenia warzyw i owoców. Niejednokrotnie jest to wynikiem tego, że po prostu nie zostały tego nauczone – jeśli sami rodzice wolą objadać się śmieciowym jedzeniem, to trudno się dziwić, że i maluchy nie będą specjalnie przepadały za marchewką czy groszkiem. Tymczasem w piramidzie żywienia te produkty zajmują bardzo ważne miejsce, i powinno się je spożywać kilka razy dziennie. I dotyczy to zarówno małe dzieci, które uczą się nowych smaków, starsze, które intensywnie rosną, jak również dorosłych. Ci ostatni, zwłaszcza panowie, często od tego uciekają, twierdząc że przecież nie będą jeść trawy. Tymczasem ta trawa dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych, których albo nie ma w innych produktach spożywczych, albo trzeba by ich było zjadać bardzo dużo. Dla niektórych osób alternatywą są witaminy w tabletkach, tak obecnie popularne i wszędzie reklamowane. Owszem, w niektórych przypadkach suplementacja nimi faktycznie może być potrzebna, ale przy zdrowej, zbilansowanej diecie już niekoniecznie. Odpowiednio dobierając zestaw produktów, w tym właśnie wspomniane warzywa i owoce, bez żadnego problemu można będzie dostarczyć organizmowi wszystkiego, co potrzebuje, bez konieczności połykania sztucznych tabletek.

Za tym, żeby jeść warzywa i owoce, przemawia kilka istotnych aspektów, nie są to tylko wymysły dietetyków chcących podnieść zyski rolnikom i sadownikom. Przede wszystkim te produkty spożywcze dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych, w tym minerały i witaminy. Składniki te są niezbędne dla naszych organizmów do prawidłowego rozwoju, i muszą występować w pożywieniu w odpowiedniej ilości. Ich ilość jest w poszczególnych gatunkach bardzo różna, dlatego tak istotna jest duża różnorodność. Ale poza witaminami i minerałami można też znaleźć mnóstwo innych przydatnych związków, między innymi antyutleniacze czy błonnik, które chronią nas przed różnymi chorobami i pomagają w funkcjonowaniu. Kolejną zaletą warzyw i owoców jest ich mała kaloryczność. Dzięki ich jedzeniu nie odkładają się pokłady tłuszczu, szczególnie cenne pod tym względem są warzywa, bo owoce zawierają sporą ilość cukrów. Przy odpowiednim doborze składników można by było w zasadzie wykluczyć mięso z jadłospisu, co też i sporo osób robi i doskonale się trzyma. Na pewno nie można też zapomnieć o kwestiach smakowych. Mimo że wiele dzieci i też dorosłych broni się przed zieleniną i owocami, to trzeba jednak przyznać, że są one bardzo smaczne i stanowią świetne uzupełnienie diety.