Wino to szlachetny trunek, który poprawia smak wielu potraw. Wina białe półsłodkie i musujące pasują do większości dań. Białe wina, zarówno słodkie, jak i wytrawne, można z powodzeniem stosować jak aperitify. Wytrawne i półwytrawne białe wino doskonale sprawdza się w kompozycji z drobiem, rybami, makaronami, cielęciną, pasztetami, grzybami i pizzą. Czerwone słodkie wino doskonale nadaje się do deserów-ciast, lodów, tortów. Wytrawne i półwytrawne podajemy do czerwonych mięs. Dobierając smak wina do sera, należy kierować się jego konsystencją i zawartością tłuszczu. Sery kozie najlepiej smakują z młodym, białym winem. Podobnie sery z białą pleśnią. Sery z niebieską pleśnią lepiej smakują z czerwonym, słodkim winem. Czerwone wino jest zalecane również do serów żółtych. Sery wędzone doskonale sprawdzają się z młodym, czerwonym winem. Mało popularne wino różowe pasuje z kolei do deserów i serów z białą pleśnią. Białe wino musujące polecane jest jako aperitif lub jako trunek pity samodzielne na specjalne okazje. Do wina czerwonego stosuje się kieliszek Bordeaux. Jest szeroki na dnie, a jego kształt sprawia, że aromat unosi się i rozprzestrzenia u wylotu. Wino białe podaje się w kieliszkach wyższych i smuklejszych. Mają one dłuższe nóżki i są zrobione z cieńszego szkła. Do wina, którego winogrona najtrudniej jest wyhodować-Pinot Noir, stworzony został oddzielny kieliszek. To czerwone wino o bogatym aromacie pite jest z kieliszka o bardzo szerokiej czasze. Do wina musującego stosuje się odmienne kieliszki, smukłe i szczupłe. Wina bywają również doskonałym składnikiem potraw. Wina białego użyć można jako składnika zupy cebulowej, potrawki z królika i risotto. Czerwone wino może być doskonałym składnikiem sosu do pieczeni z kaczki. Białe wino doskonale sprawdza się latem, kiedy schłodzone może pomóc przetrwać upały. Z kolei czerwone wino zimą można stosować w postaci grzańca, który umila śnieżne wieczory. |